Snel een andere taal leren

woensdag, augustus 03, 2016


Hi! Vandaag een iets ander artikel dan 'normaal', maar wel iets waarover ik het erg leuk vind om te schrijven. Zoals je misschien gemerkt hebt (als je me wat langer volgt), ben ik dol op reizen. Nieuwe plekken ontdekken, mensen ontmoeten en dingen meemaken. Iets wat reizen nog leuker maakt, is voor mij het (gedeeltelijk) spreken van de plaatselijke taal. Ik heb altijd het gevoel dat je dan pas écht in contact komt met de mensen die er wonen. Vaak wordt het ontzettend leuk gevonden als je ook maar een poging doet om een paar woordjes in hun taal te spreken.


Om zo snel mogelijk een taal te leren, is het belangrijk dat je je volledig in een taal onderdompelt. Je moet het zo veel mogelijk horen, lezen, schrijven en spreken. Nu is dat niet altijd makkelijk: je woont immers in Nederland en niet in het land waar ze de taal spreken die jij wilt leren. Weliswaar heb je misschien de lessen op school, maar als dit al zo is dan gaan die vaak vooral in op de grammatica en niet per sé over het beleven van de taal op zo'n manier dat je er makkelijk mee uit de voeten kan.


Toch zijn er een paar tips die je kunnen helpen. Dit zijn vooral dingen die mij persoonlijk goed geholpen hebben toen ik graag Frans wilde leren en vond dat school niet toereikend genoeg was qua lesmateriaal. Ik wil dan ook totaal niet claimen dat ze voor jou werken, maar ik heb er veel aan gehad dus ik hoop dat ze voor jou ook iets doen!

Zorg dat je de taal hoort, hoort en nog meer hoort
Als je continu mensen de taal hoort spreken, ga je het simpelweg vanzelf een beetje overnemen: je raakt er aan gewend en je gaat steeds meer begrijpen. Je kan dit doen door bijvoorbeeld YouTube filmpjes op te zetten over een onderwerp dat jou interesseert. Is dat bijvoorbeeld make-up? Zoek dan naar filmpjes of tutorials in die ene taal die jij wilt leren. Omdat je het onderwerp interessant vind zal je eerder geneigd zijn te luisteren. Waarschijnlijk ken je ook al een aantal termen, waardoor je het verhaal beter zal begrijpen.

Dwing jezelf om regelmatig boeken te lezen in de taal die je wilt leren
Hierdoor vergroot je je tekstbegrip en leer je ook uitdrukkingen, gezegdes en hoe een taal in de praktijk wordt toegepast. Dit is wel een tip voor als je wat verder bent, hoewel je natuurlijk ook kan proberen makkelijke (kinder)boekjes kan lezen wanneer je net begint met een taal. Een voorbeeld is om met jezelf af te spreken dat je één boek per maand leest in de taal die je (beter) wil leren.


Doe je voor als toerist zonder enige kennis van Engels
Dit is een tip die vaak zorgt voor zowel spontane lachbuien als ongemakkelijke stiltes, maar daardoor niet minder doeltreffend is. Het is eigenlijk heel simpel: ga naar een terrasje, maakt niet uit waar, en doe je voor als toerist die alleen maar ..... (vul zelf in) spreekt. Vertik het om over te stappen op Engels (tenzij dat natuurlijk de taal is die je wilt oefenen) of Nederlands (wanneer je dit in ons kikkerlandje probeert). Een café of restaurant is natuurlijk niet de enige plek waar je dit kan doen, wat dacht je van het plaatselijke toeristenbureau/VVV?

Zoek een penpal
Om een taal goed te kunnen schrijven, is het belangrijk dat je veel oefent. Brieven schrijven naar jezelf lijkt me persoonlijk niet erg motiverend, daarom kan het een leuk idee zijn om een 'penpal' oftewel pen-/mailvriend(in) te zoeken in de taal die jou aanspreekt! Dit kan bijvoorbeeld via sites als www.penpalworld.com en www.interpals.net. Of kijk eens naar dit artikel: allwomenstalk.com/best-sites-to-find-your-pen-pal-to-write-to.

Ga naar een land waar ze de taal spreken
Tja, dit is nog altijd een van de snelste manieren om een taal onder de knie te krijgen. Het is goed om te kijken naar de verschillende opties die je hebt om een land te bezoeken. Natuurlijk kan je er op vakantie gaan, maar denk je niet dat je veel meer zou leren als je bijvoorbeeld een paar weken in een gastgezin verblijft, een korte stage loopt, of er bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doet?

Zo, dat waren mijn tips om snel(ler) een andere taal te leren. Ik hoop dat je er wat aan gehad hebt!
Welke taal zou jij nog graag leren?

Liefs, Eva


You Might Also Like

5 comments

  1. Leuke post met handige tips! Ik zou ook nog wel een extra taal willen leren naast Nederlands en Engels, met name omdat dat goed op je cv staat, haha. Maar moet me er nog wel even toe zetten..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Erg goede tips! een tip van mij. Wil je op lange termijn een taal leren, of kun je jezelf niet dwingen: doe dan een taalcursus bij een talencentrum. Hier leer je de taal vaak van een native speaker en dat vond ik erg prettig

    BeantwoordenVerwijderen