Tips om lang haar gezond te houden

maandag, juli 25, 2016


Goedemorgen! Aangezien ik deze week mijn haar ga doneren voor Stichting Haarwensen, leek het me leuk om iets te schijven in die richting. Om je haar te kunnen doneren, moet het namelijk gezond zijn en blijven: iets dat echt niet altijd vanzelf gaat. In de jaren dat ik mijn haar heb opgespaard zodat het lang genoeg zou zijn om te doneren, heb ik wel het een en ander geleerd om je haar zo gezond mogelijk te houden. Daarom vandaag een paar tips!


Van tevoren wil ik wel even zeggen dat ik natuurlijk geen expert, kapper of haardeskundige o.i.d. ben. De dingen die ik gaandeweg geleerd zijn komen puur vanuit mijn eigen ervaring en het kan dus best dat het bij jou heel anders is. Ook wil ik zeggen dat deze dingen echt geen garantie zijn voor haar dat glanst en 100% gezond is en zonder gespleten punten: op de foto hierboven zie je bijvoorbeeld dat ook ik gewoon gespleten punten heb. Dat brengt ons gelijk bij de 1e tip:

Ga, ondanks dat je je haar zo lang mogelijk wilt laten groeien, 
toch nog regelmatig naar de kapper.

Dit is waar ik op een gegeven moment de mist mee in ging, wat resulteerde in de gespleten punten die je hierboven kan zien. Door regelmatig je puntjes te laten bijknippen blijft je haar gezond en glanzend, waardoor het sneller groeit. Ja, het is zo dat je haar vanaf de wortel groeit en niet vanaf de punten, maar wanneer het begint te splijten gebeurt dat wel vanaf de punten steeds verder naar boven. Zonde, dus hoe eerder je er bij bent hoe beter!


Draag je haar niet alleen maar vast: het is juist goed om je haar soms ook gewoon even 'vrij' te laten. Vooral wanneer je bijvoorbeeld altijd een paardenstaart draagt, beschadigt je haar door het elastiekje op die plaats het meest waardoor het kan breken of er komt een soort van constante vouw in. Vooral in de zomer vind ik dit zelf lastig omdat je door de hogere temperaturen vaak meer de neiging hebt om je haar vast te dragen zodat het niet in de weg hangt of tegen je nek plakt, maar probeer het dus ook regelmatig wat rust te geven en los te dragen.


Verzorg je haar regelmatig met een voedend masker. Lang haar wordt vaak erg droog. Om dit te voorkomen is het goed om je haar goed te voeden met een rijk masker wat je iets langer laat zitten dan nodig. Als je wil kan je het zelfs een hele nacht laten intrekken: verdeel een royale hoeveelheid over je haar en draai het in een handdoek. De volgende ochtend spoel je het uit en tadááá: superzacht haar verzekerd.


Gebruik goede, hydraterende shampoo en conditioner. Dit is eigenlijk een aanvulling op de vorige tip, maar zeker net zo belangrijk. Ik raad vooral producten aan met arganolie, dat maakt je haar zóóó zacht!

Zo, dit waren de dingen die voor mij goed hebben gewerkt :).
Binnenkort komt er nog een artikel online over het doneren van je haar, dus stay tuned! <3

Heb jij nog tips om lang haar gezond te houden? Laat het achter in de reacties! 
Liefs, Eva

You Might Also Like

6 comments

 1. Ik draag mijn haren ook zo vaak mogelijk los. Met strakke elastiekjes breek ik alles meteen af..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb een paar maanden geleden zo'n 20 cm van mijn haar af moeten knippen doordat het zo dood was, dus ik ga er ook maar wat beter op letten..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijne tips, mijn haar is lang en soms ziet het er gezond en speels uit, soms is het slap en gespleten. Stoer dat je je haar gaat doneren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar had ik inderdaad ook soms last van: soms ziet het er perfect gezond uit maar een andere keer lijkt het één grote bos stro...

   Verwijderen