Je houden aan je voornemens en doelen: hoe doe je dat?

maandag, juni 06, 2016

Sinds begin dit jaar ben ik veel bezig met gezond(er) leven. Als goede voornemen 2016 stond dan ook bovenaan: ''meer sporten'', met gelijk daar onder ''gezonder eten'' en ''meer water drinken''. Nu denk ik niet dat dit erg originele voornemens zijn, ook bij mij waren ze niet nieuw. Vorig jaar en ook de jaren daarvoor nam ik me telkens weer voor om gezonder te gaan leven. Maar nu is er wel degelijk een verschil met vorige jaren: voor het eerst heb ik het gevoel dat het me echt lukt om langere tijd ''gezond'' te zijn. En geloof me, dat is een geweldig gevoel! :) In dit artikel ga ik dan ook tips geven over hoe je jezelf houd aan je doelen en je voornemens, met als voorbeeld 'gezond leven', maar eigenlijk op alles toepasbaar.

Ik heb voor mezelf wat dingen op een rijtje gezet die naar mijn idee hebben gewerkt om mijn goede voornemens dit jaar wél te behalen. 

Zie het als een beslissing, niet als een poging. Zo, dit motto klinkt heel wat minder fancy dan de gemiddelde quote die je op Instagram voorbij ziet komen. Toch heeft deze ''spreuk (- kan je het zo noemen?) mij erg veel goed gedaan. Door jezelf niet het gevoel te geven ''dat je het nóg maar weer eens gaat proberen'' (waardoor je jezelf vertelt dat het ook zou kúnnen mislukken) maar gewoon te zeggen: hey, dit jaar gá ik gewoon een abonnement nemen op de sportschool, en gá ik meer water drinken, vertel je jezelf dat je het kan en dat het gaat lukken.
Zorg dat het niet langer vrijblijvend is. Dit klinkt ingewikkelder dan het is, wat ik hiermee wil zeggen is dat je jezelf geen kans moet geven om er onder uit te komen. Dit sluit dus aan bij wat ik net zei, maar nu bedoel ik iets meer het praktische deel: door bijvoorbeeld een abonnement op de sportschool te nemen, of je aan te sluiten bij een hardloopclub, maak je niet alleen met jezelf de afspraak dat je het gaat doen, maar ook met anderen: hierdoor geef je veel minder snel op!

Maak duidelijke regels met jezelf. Zorg dat je weet waar je aan toe bent door op te schrijven wat je van jezelf verwacht en hoe je dit wilt gaan doen. Ik doe dit door een schriftje bij te houden met daarin mijn 'doelen' voor komende tijd. Zorg dat je bijvoorbeeld elke paar weken even terugkijkt op hoe het gaat met je doelen en wat er beter kan. Evalueer ook wat wél goed ging! Zo schrijf ik óók op welke doelen ik behaald heb en hoe ik er voor kan zorgen dat het goed blijft gaan.
Bouw het op - en geef het tijd. Een hele, hele grote valkuil voor werkelijk waar iedereen is dat je te snel en te veel wilt in een te korte tijd. Ook ik kreeg hier mee te maken. Wanneer ik bijvoorbeeld de tips las om stap voor stap ongezonde eetgewoontes te verbannen, had ik zoiets van: 'wat een watjes, het is gewoon discipline: als je doorzet kan iedereen het'. Maar in de realiteit vond ik het echt net zo moeilijk als al die mensen die ik als watjes had beschouwd: als je in één keer compleet gezond gaat eten hou je dat wellicht een paar dagen, of misschien een week of 2 vol. Maar daarna val je weer terug in je oude gewoontes en ben je weer terug bij af. En dat wil je niet! 

Wat wel werkt voor mij? Langzaam maar consequent opbouwen. Zo begon ik met 'maar' 3 keer iets lekkers per week, waar ik eigenlijk redelijk snel aan kon wennen. Nu eet ik alleen doordeweeks heel gezond en mag ik in het weekend iets lekkers. Als ik daarmee was begonnen weet ik zeker dat ik daar heel lastig aan zou kunnen wennen en waarschijnlijk vaak zou cheaten, maar nu is het normaal geworden en heb ik niet eens meer veel zin in ongezonde dingen. 
Zo, ik hoop dat er wat bruikbare dingen tussen zitten, haha. Heb jij nog een goed voornemen of iets waar je naartoe aan het werken bent? Laat het vooral achter in de comments, vind ik leuk om te lezen! 

Liefs, Eva

You Might Also Like

2 comments

  1. Opbouwen (of afbouwen, net hoe je het bekijkt haha) is inderdaad een goede tip! Soms loop je meteen keihard van stapel en gaat het natuurlijk binnen een paar dagen alweer vet mis!

    BeantwoordenVerwijderen